Despre Centrul Cultural "Mihai Eminescu"

Centrul Cultural „Mihai Eminescu” este o instituţie publică de cultură, aflată în subordinea Consiliului Local al Primăriei Sectorului 2, fiind finanţat din surse de la bugetul local şi din venituri proprii, conform legilor în vigoare.

 

Temeliile Centrului au fost puse în anul 1939 când, la 10 octombrie, Fundaţia Culturală Regală „Principele Carol” înfiinţează „Căminul Cultural Orăşenesc Dichiu”.

După abdicarea regelui Mihai I, Căminul Cultural a trecut în proprietatea statului, sub denumirea de Căminul Cultural „Mihai Eminescu”, pentru ca, în anul 1955, să îşi schimbe denumirea în „Casa de Cultură Mihai Eminescu”.

În perioada comunistă, Casa de Cultură „Mihai Eminescu” a fost spaţiul unde tinerii şi-au manifestat, liber de inhibiţiile şi restricţiile impuse de vremuri, spiritualitatea şi personalitatea, în cadrul multor manifestări culturale.

În toamna anului 2002, datorită potenţialului instituţiei, evenimentelor de mare amploare, cu sprijinului Consiliului Local, instituţia capătă noi valenţe şi îşi schimbă denumirea în Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, ca o asumare a unei responsabilităţi de gestionare corectă şi promovare pertinentă a actului cultural.

 

Sediul actual al instituţiei este situat în Parcul Naţional, accesul făcându-se prin strada Arhitect Dumitru Hârjeu sau, intrând în parc, prin Bd. Basarabia sau prin strada Maior Ion Coravu.

Amfiteatrul "Mihai Eminescu" este o construcţie realizată în anii 1952-1953, fiind la acea vreme, alături de stadion, patinoar, terenurile de tenis și baschet, o parte a Parcului de Cultură și Sport "23 August". Cei care cunosc istoria din ultimii ani a centrului, îşi amintesc că în anii '80 această instituţie avea sediul în strada Mihai Eminescu, teatrul de vară fiind anexa pentru evenimente în aer liber din perioada anotimpului cald. Pe la jumătatea anilor '90, sediul din strada Mihai Eminescu este pierdut, instituția rămânând doar cu spațiul actual.